Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. När vi väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar vi till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

På den svenska marknaden finns det nu fler än 1 500 Fairtrade-märkta produkter att välja bland. Många av produkterna kan man hitta i vanliga livsmedelsbutiker, men de säljs även i världsbutiker, hälsokostbutiker, på Systembolaget, inom övrig detaljhandel samt inom catering, vending och på hotell/restauranger/caféer.

Som medlem i Föreningen för Fairtrade Sverige är det självklart för oss i Svenska kyrkan att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av Fairtrade produkter. Ett flertal fairtrade-produkter finns också till försäljning i våra kyrkor.

Visste du att

Föreningen för Fairtrade Sverige har ett 40-tal medlemsorganisationer.

Genom att handla Fairtrade bidrar du till förbättrade levnadsvillkor för drygt fem miljoner odlare, anställda och deras anhöriga i ett drygt 60-tal utvecklingsländer.

Läs mer om Fairtrade på www.fairtrade.se.