“Jag är Johanna”

Johanna Nero är förman på Kyrkogårdsförvaltningen. Hennes vardag pågår i gränslandet mellan liv och död, mellan parkskötsel och grön diakoni. Mellan samtal om himmel och jord.

Hösten omfamnar landskapet. Fallna löv virvlar över Dunkehalla kyrkogård. I den stora ljusbäraren vid minneslunden brinner några värmeljus. Vi möter Johanna Nero i den krattade grusgången utanför kapellet. Blomsterkransar och snittblommor vid husknuten minner om en begravning den veckan.
-Första gången jag var med och jobbade på en begravning hade jag aldrig varit på någon men sedan dess har det blivit många, berättar Johanna.
-Jag fungerar ungefär som en vaktmästare, jag ansvarar för lokalen och är med och tar emot folk. Jag sitter också med där inne under begravningsgudstjänsten. Det är ett jobb men jag är också bara människa så självklart är det jättejobbigt ibland.

Som 16-åring fick Johanna Nero sommarjobb på en kyrkogård i Jönköping. Hennes första spontana reaktion var ”aldrig mer”. Men efter en säsong i stillheten mellan gravstenar och grönska hade hon förändrat inställning. Hon trivdes och blev kvar (som kuriosa kan även nämnas att hon blev så skicklig på att köra åkgräsklippare att hon utsågs till svensk mästare). Idag är hon 31 år.
-Jag säsongsjobbade och blev sedan åretomanställd och sedan två år tillbaka är jag förman vilket innebär att jag jobbar mer tid inomhus, med administration. Men jag kan fortfarande smita ut och klippa gräset ibland om jag vill. Det är en väldigt frihet, jag bestämmer till stor del över min egen tid och jag har massor av härliga kollegor.
-Det känns roligt att ha fått vara med hela vägen och utvecklats inom jobbet. Jag har lärt mig jättemycket.

Att jobba på kyrkogård kan för en utomstående låta speciellt, kanske till och med skrämmande och Johanna får ofta frågan om hon inte är mörkrädd.
-Jag är aldrig rädd, jag ser kyrkogårdarna som parker, jag går inte runt och tänker att det är gravar överallt. Jag har blivit lite arbetsskadad och besöker alltid kyrkogårdar när jag är på resor. Jag tycker det är väldigt intressant med olika begravningssätt och jag har till och med planerat min egen begravning.

På tal om jobb, efter intervjun ska Johanna vidare och visa en gravplats, det ingår också i hennes vardag. Med tiden har hon blivit van att möta människor i sorg och saknad – och hon skulle mycket väl kunna lägga till titeln grön diakon.
-Det är väldigt ofta människor som kommer fram och vill prata och då tar jag mig gärna den tiden. Ibland har någon med sig fika och vi sitter ner och har samtal om livet och döden. Det känns bra att kunna bidra på det sättet, att finnas här för alla, oavsett religion och livsåskådning, avslutar hon.

Jag är Johanna Nero
Bor: Jönköping