“Jag är Ida”

När Ida Rydh var 19 år tog hon beslutet att lämna Svenska Kyrkan. Men ett och ett halvt decennium senare känner hon att de närmat sig kärnan och ibland funderar hon på att gå med igen.

-Jag är inte konfirmerad, jag har inte gift mig i kyrkan eller döpt mina barn där men däremot ser jag kyrkan som en viktig samhällelig funktion. Och det är att ta hand om alla människor som befinner sig i olika svåra skeden i livet och som kanske har lättare att komma till en kyrka än att söka sig till vården. Just nu gör de ett väldigt viktigt jobb med att ta hand om alla människor som är på flykt, säger Ida.

-Sedan ser jag att kyrkan bidrar till att bevara mycket av den svenska kulturhistorien. På många platser är ju kyrkan den äldsta byggnaden som är en fin plats för stillhet och eftertanke oavsett tro.

Ida berättar att hon under sin uppväxt upplevde en kyrka som stod för andra värderingar än hennes egna.

-Jag kände att de stod för en värdegrund jag inte kunde dela men de har förändrats mycket och idag vet jag att kyrkan är viktig för människor i kris och människor som kommer till ett nytt samhälle. Och när jag själv bodde i London en tid besökte jag ofta Svenska Kyrkan för att äta kanelbullar och träffa andra svenskar. Jag har funderat mycket på vad det innebär att jag inte är med i Svenska Kyrkan, rättare sagt vad jag inte är med och donerarar till.

Vad skulle krävas för att du skulle gå med igen?
– Jag tror inte på en högre makt men jag tror på att kyrkan gör mycket gott. De har förändrats mycket sedan jag gick ur och blivit mycket mer inkluderande på olika sätt – och jobbar aktivt med HBTQ-frågor och bygga broar med andra religioner vilket är viktigt i dessa tider. Jag tror absolut att jag skulle kunna gå med igen om de lyckas paketera allt bra de gör på ett sätt som gör det tydligt vad de står för. När kyrkan börjar ta ställning, då kan de verkligen göra skillnad – och då kan jag tänka mig att bli en del av den.

När bad du senast?
-Jag bad i samband med terrorattackerna i Stockholm. Då bad jag om ett tryggt land och att godheten till sist ska segra. Men jag bad inte till en Gud utan det var mer som en inre önskan.

Vad har du för bild av Gud?
-Jag tror på godhet. Jag tror att kärleken är störst av allt och jag hoppas att kyrkan alltmer kommer att omfamna det budskapet.

Vem är Jesus för dig?
-Han var en god förebild i berättelseform. Som skapar hopp om att det går att vara en god människa.

Vad driver dig?
-Min egen värdegrund. Det låter kanske pretentiöst men jag försöker vara den bästa människa jag kan, uppfostra schyssta barn och ta hand om den planet jag lånar.

Jag är Ida Rydh
Bor: Samset i Jönköping, uppvuxen i Habo.
Familj: Make och två barn.Gör: Jobbar som varumärkesstrateg och delägare i Identx.
Fritid: Jag älskar att engagera mig, just nu är jag t ex engagerad i Årets ledande kvinna. Annars springer jag gärna i skogen och försöker hinna vara i stallet minst en dag i veckan.

Engagerar mig i Årets ledande kvinna. Älskar att engagera mig. Annars springer jag gärna i skogen och försöker hinna vara i stallet minst en dag i veckan.