“Jag är Celestin”

Många lär ha sett honom. I Kristine kyrka. På Navet i Gamla Rådhuset. Eller i Kristinagården. En kort man med godmodigt leende. Det ostyriga ständigt håret på ända. Celestin Kraju. Han är en av Svenska kyrkans trotjänare. Alltid på plats för att bära stolar och koka kaffe. Hustomte är kanske ett bra ord. Eller kyrktomte snarare. Sedan något år också gudstjänstvärd i Kristine Kyrka.

– Jag är i kyrkan varje dag, säger Celestin när vi ses i samtalsrummet i Kristine kyrka (han har egen nyckel).
– Gör det de kräver av mig, skrattar han.
– Under långfredagen var jag igång från åtta på morgonen till halvelva på kvällen. Jag är ju pensionär nu. Skulle jag ägna tiden åt att sitta hemma och soffan och titta på tv?

Celestin Kraju har varit i Sverige i 42 år. På 70-talet skrek svenska företag efter arbetskraft. Man hade rekryteringskontor i Italien, Grekland och det som då var Jugoslavien.
– Min pappa kom hit 1970 och hade jobb på Munksjö redan innan han gav sig av. En kort tid efter följde hans mor efter. För

Celestin kom det att dröja fem år. Först militärtjänst i Titos armé. Sedan bodde han hos sin farmor och gammelfarmor ytterligare några år tills det bar av till Sverige. Jobb fick han på Expressens tryckeri på Österängen. Där blev han många år – tills tryckeriet lades ned och flyttade till Borås. Han följde i sin fars spår och fick jobb på Munksjö. Men också här var oturen framme – den del av produktionen han sysslade med, hygienpapper, flyttades också till Västra Götaland, till Lilla Edet. Istället blev det gjuterijobb i Skillingaryd. Även här tog det slut – produktionsflytt till Tyskland. De sista yrkesverksamma åren var på Fläkt Woods i Ljungarum. Som varslade efter ett par år; Celestin blev arbetslös på nytt.

Hans uppväxt var mångkristen. Den ortodoxa kyrkan är överlägset störst i Serbien. Men familjen – som tillhör den rumänska minoriteten – hade också kopplingar till den katolska kyrkan; Celestins gudfar var katolsk präst som verkat i Rom. Därav hans något italienskt klingande förnamn. När Celestin var åtta år drabbades han av en elak magåkomma. Prognosen såg inte bra ut, släkten konstaterade att hans ”dagar var räknade”. Det som hände sen kräver en lång historia, som han dragit många gånger. I korta ordalag handlar den om hur livet vände. Om hur han blev mirakulöst frisk.
-Sedan dess har jag varit troende. År 2007 gick han med i Svenska kyrkan. Men han har behållit sina ortodoxa rötter (även om han inte har särskilt mycket gott att säga om den Serbisk-ortodoxa kyrkans inblandning i det jugoslaviska inbördeskriget). Numera bär han med sig bibeln var han än går.
-Idag betyder tron och kyrkan allt för mig.

Namn: Celestin Kraju Uppvuxen i en rumänsk by i Vojvodina i det nuvarande Serbien.
Ålder: 66 år.
Bor: i lägenhet vid Östra torget (faktiskt har han bott på samma gata, Slottsgatan, sedan han kom till Sverige).
Läser: förutom Bibeln – böcker i juridik. En trasslig skilsmässa fick honom intresserad av lagfrågor.
När bad du senast? När jag åt, jag ber varje gång jag äter.
Vad bär dig? Gud. Det var han som räddade mig en gång.